Theaterzomer bij Greens in the Park

Bron: weekkrant Den Haag Centraal, 4 mei 2023 (tekst: Eric Korsten, foto Annemieke van der Togt).

Het Westbroekpark, omgeven door een romantische waterkant, staat wijd en zijd bekend om de in 1960 aangelegde geurige rozentuin (het rosarium). Maar er is sinds enige jaren ook het biologisch restaurant Greens in the Park, waarvan de bijbehorende biodynamische ‘zorgmoestuin’ – ooit midgetgolfbaan – zorgvuldig wordt gecultiveerd. De oogst vindt haar beslag in onder meer theaterdiners: in het aanpalende glazen tuinhuis kun je met een gevulde maag aanschuiven voor kleinschalige culturele optredens met theater, zang en muziek. In de buitenlucht is er deze lentezomer zelfs dans. ‘Een theateravond bij Greens,’ heet het op de website en in de terminologie van Greens in the Park, ‘is een avond vol smaak en vermaak’.

De meeste theaterprogramma’s bij Greens in the Park trekken vaste prik in haar programmering voorbij. Het programma ‘Coba Bevrijdt!’ is er echter alleen morgen (vrijdag 5 mei, 18.00 uur). Speciaal vanwege Bevrijdingsdag kruipt zangeres Jeannette Scheffer met in haar kielzog gitaristen Rik Fennis en Rob Sprinkhuizen en bassist Evert Willemstijn, als het ware in de huid van de fictieve, maar onvervalst Haagse dame Coba Lichtekooi. Scheffer brengt als haar alter ego liedjes ten gehore over de mobilisatie, de oorlogsjaren, de bevrijding en de wederopbouw. Liedjes uit roerige tijden die toentertijd enige afleiding, plezier en optimisme boden, in muzikaal opzicht van swingende jazz tot nostalgische en melancholische sferen.

“De naam Coba Lichtekooi heeft zich gevormd tijdens de tentoonstelling ‘Gratis is het woord niet’. Schijfster Justine le Clercq organiseerde die in 2013 in Pulchri rond het gelijknamige gedicht van Arnon Grunberg. Dat gaat over een jongeman en een hoer, genaamd ‘Hoer C.’. Ik zong in die tijd al vaker liedjes over het rosse leven. Nadat ik tijdens de vernissage door de gastvrouw werd onthaald als ‘lichtekooi in zangkunst’, heb ik die geuzebenaming als artiestennaam aangenomen, want je wilt hoe dan ook opvallen in de massa, te beginnen met de naam.”

‘Coba Bevrijdt!’ is voortgesproten uit Scheffers diepe verlangen zelf eens ‘Diep in mijn hart’ en public te brengen. Ze zingt het liedje door de telefoon meteen rondborstig voor. “Het is een compositie van Jaap Valkhoff uit 1943, toen gezongen door Nelly Verschuur, en ook bekend van versies van onder meer André Hazes en Annie de Reuver. Toen ik verder die tijd in dook kwam ik uit bij het repertoire van onder meer Willy Derby, The Ramblers, het duo Johnny en Jones, maar ook Marlène Dietrich.” Scheffer heeft nummers van ze bij elkaar gezocht en in dit programma samengebracht. “Af en toe zit er ook een liedje van eigen hand bij. Bij elkaar is het een nostalgische muzikale fruitmand met liedjes van net voor, tijdens en net na de oorlog. Het zijn liedjes van plezier, die wij omringen met verhalen over wat ten tijde van de oorlog zoal voorviel. Maar in de eerste plaats is dit een vrolijk programma, iedereen gaat bij ons blij de deur uit.”

Coba Lichtekooi is geregeld te gast bij Greens in the Park. “Vrijwel iedere maand zijn we er wel een keertje te vinden. In het verleden heb ik daar samen met Yvonne Keuls en Rik Fennis ook al een programma gehad. Het is een prachtplek, zo mooi, zo rijk. Ik heb in mijn werkzame leven altijd schooltuinlessen voor kinderen gegeven, het is zo mooi om met de natuur te leven.”

De komende lente- en zomertijd liggen bij Greens in the Park optredens in het verschiet van Juliana Martina en Jaime Nanoha in een luchconcert (14 mei); theatervoorstellingen van ‘DOEK!’ (10 mei) en ‘Een flinke linkse vrouw’ (11 mei) met acteurs Linda Møller en Casper van Bohemen; van ‘Lief zonder reden’ (13 mei) een programma vol luisterliedjes, showperformances en bevrijdende ontboezemingen, met Lien Cornelissen; en ‘Greens Chantant’ met Max Douw en Jaime Nanoha (14 juli). Uitsmijter is de dansvoorstelling ‘Solo’s@thePark’ met De Dutch Don’t Dance Division, die voor de vierde keer in successie de tuinen van Greens tot haar decor maakt. Vanaf 25 mei liefst 12 maal te zien bij Greens! Zie voor de actuele agenda www.greensinthepark.nl 

Greens in the Park

Kapelweg 18 (Westbroekpark)
2587BM Den Haag

Routebeschrijving

Van 1 april tot 1 oktober betaald parkeren vanaf 10.00 uur voor de deur.

Van 1 oktober tot 1 april betaald parkeren vanaf 13:00 voor de deur.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 9:00 tot 18:00 uur
‘s-Avonds alleen op reservering (zie agenda voor de dinermogelijkheden)
Gesloten op maandag

Reserveren

telefoon 070-369.53.73 (tot 8 personen) of restaurant@greensinthepark.nl

Op de diensten van Greens zijn de uniforme voorwaarden horeca van Koninklijke Horeca Nederland van toepassing.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.